Влиянието между политици и магистрати е двупосочно, заяви пред  министърът

...
Влиянието между политици и магистрати е двупосочно, заяви пред  министърът
Коментари Харесай

Демерджиев: Влиянието между политици и магистрати е двупосочно

Влиянието сред политици и магистрати е в двете посоки, съобщи пред  министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" И двете управляващи вършат опити да навлязат на терена на другата и да открият надзор там. От една страна политици през законодателната власт се пробват да навлязат надълбоко в правосъдната власт и да въздействат на магистрати, а въпреки това част от магистратите се пробват посредством производства, които държат на трупчета да въздействат на избрани политици или политически кръгове ", уточни министърът и добави, че практиката на така наречен „ каузи на трупчета “ като „ Браселонагейт “ го демонстрират. 

По думите му тази процедура може да бъде прекъсната със законодателни промени, които да дисциплинират прокуратурата при привършване на делата.

" Например правните актове на прокуратурата да се разгласяват, тъй че да стават публично притежание или като се дадат на структури на Министерство на вътрешните работи пълномощия за следствие на магистрати и лица с имунитет. Тогава, когато има паралелни пълномощия допълнително от една конструкция, все някоя ще стигне по надалеч, ще си свърши работата и ще има действителни резултати в битката с корупцията, изключително по високите етажи и на трите управляващи ", разяснява още Демерджиев. 

По думите му когато им подобен вид въздействие, на каквото сме очевидци, това изкривява целия баланс разделянето на управляващите. 

" Между политиците и магистратите би трябвало да има разговор и връзка, само че тя би трябвало да е чиста, да не се разясняват съответни производства, обстоятелства и условия, свързани  с досъдебни производства или процедури, по които може да се оказва въздействие. Диалогът сред политиците и магистратите е нужен, само че той би трябвало да е ориентиран единствено към най-общо съгласуване на процесите за реализиране на резултати, а не към изкривявания на резултатите по досъдебни производства ", разясни вътрешният министър.  

По мотив последните събития в прокуратурата, Демерджиев разяснява, че основният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов на процедура са признали практики и обстоятелства, за които от дълго време се приказва в правната общественост.

" Много хора, включително и аз, сочехме през годините тези проблеми, искахме те да бъдат видени и да бъде проумяно, че тези проблеми вредят освен на прокуратурата, освен на правосъдната власт, те вредят на цялата страна. Те се премълчаваха и в действителност бяха приети при започване на предходната седмица. Това, че бяха приети от самите магистрати сътвори усещане, че в този момент тези проблеми са факт. Те бяха факт години обратно, само че ловко се премълчаваха и прикриваха ", сподели Демерджиев. 

Във връзка с гърмежа до автомобила на основния прокурор Иван Гешев, министърът съобщи, че към този момент се доближават до истината, и че той и Министерство на вътрешните работи ще създадат всичко, което е належащо да се стигне до нея. 

" Това беше атентат. Дали е за заплашване или да бъде физически премахнат основният прокурор, това е неприемливо посягане. Не желая да се наемам с съответни версии, но  в светлината на всичко, което се чу, на мен персонално ми звучи по- евентуално да е деяние, ориентирано да предизвести или да сплаши основния прокурор ", уточни министърът на вътрешните работи. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР